BİLEŞİMİ
Her 100 mL, 10,4 g sentetik piretroid fenvalerat içerir.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde sığırların dış parazitleri için tavsiye edilen dozlarda iki ya da üç misli su ile karıştırılarak krem rengi bir emülsiyon elde edilir. Hazırlanan bu ön karışım banyo suyuna veya pülverizatörün deposundaki suya katılarak iyice karıştırılır ve kullanılmaya hazır hale getirilir. Kullanmadan önce şişe iyice çalkalanmalıdır. Ayrıntılı bilgi için prospektüsü okuyunuz.
Uygulama şekli Kullanılan İlaç/Su miktarı Parazit
Banyo veya İlk banyo-1 litre Fenetrin/1000-1500 litre su Kene
Pülverizasyon Yenileme-1 litreFenetrin/500-800 litre su Bit
Elle yıkama veya 10 ml Fenetrin/10 litre su Sirvisinek
Püskürtme
Elle yıkama şeklinde yapılan uygulamalarda hayvan başına 1-2 litre ilaçlı su kullanılır, ilaçlı suyun hayvanın bütün vücudunda kıl diplerine kadar ulaşmasına özen gösterilmelidir.
Banyo aralıkları :Keneler ve kurtlar : Ağır infestasyonlarda hayvanlar iki üç hafta süre ile haftada bir salgının önü alınıncaya dek banyo yaptırılır. Ağır kırmızı kulak kenesi olgularında ise daha uzun süre banyolara devam edilir.
Bitler : Bir kez banyo yaptırılması yeterlidir.
Uyuz etkenleri : Bir hafta ara ile iki kez banyo yaptırılmalıdır.
Sinekler : Keneler için yapılan banyolar sineklerden korunmayı sağlamakla birlikte, özellikle sineklerden korunmak üzere haftalık banyolar yeterlidir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR: Etkin bir paraziter mücadele için Veteriner Hekim’in önerileri doğrultusunda program uygulayınız. Paraziter enfestayondan korunmak için sürüye yeni girecek hayvanların da ilaçlanması önerilir.
Uygulama sırasında ürünün hayvanın gözüne bulaşmamasına dikkat edilmelidir.
Uygulama sonrası hayvanların su kaynaklarına girmelerine ve birbirilerini yalamalarına engel olacak tedbirler alınmalıdır.
Gebelikte kullanım : Gebelikte kullanımına ilişkin bir komplikasyon bildirilmemektedir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ: Organik fosforlu bileşikler piretroitlerin hidrolizini yavaşlatır veya önlerler, bu durum ilacın memelilere yönelik zehirliliğini arttırabilir. Diğer piretroitler ilaç etkinliğini arttırır.
İSTENMEYEN YAN ETKİLER:Seyrek olarak ilacın tatbikatını izleyen 48 saatlik süreç içinde bazı sığırlarda hafif huzursuzluk belirtileri gözlenebilir, bunun yanısıra kızarma ve kaşıntı gibi çok hafif seyreden deri hassasiyetleri meydana gelebileceği bildirilmiştir. Bu gibi reaksiyonlar geri dönüşümlüdür ve bir süre sonra tamamen kaybolmaktadır. Bildirilen dozun aşılmamasına dikkat edilmelidir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI: İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 7 gün geçmeden eti için yetiştirlen sığırlar kesime gönderilmemelidir. İlacın kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben inek sütleri 8 gün (16 sağım) süreyle tüketime sunulmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER , TEDBİRLER VE ANTİDOT :Fenvaleratın, deri yolu ile uygulamada toksisitesi düşüktür. Doz aşımı durumunda hayvanlarda uyuşukluk, kaşıntı, yanma hissi, koordinasyon bozukluğu, felç görülebilir. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde doktora başvurulmalı, semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Bilinen herhangi bir antidotu bulunmamaktadır.
KONTRENDİKASYONLAR:Aktif maddeye hassasiyeti olan hayvanlara ve 7 günlükten küçük buzağılara uygulanmaz. Sağlıklı deri yüzeyine damlatma haricinde bir yolla (göz, ağız vs.) uygulanmaz.
Vahşi hayvanlar, kuşlar, balıklar ve arılar için tehlikelidir.
GENEL UYARILAR:Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz.
Sadece hayvan sağlığında kullanılır.Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 3 yıldır. 20-25 °C’de karton kutusunun içinde saklanmalıdır.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR:Dikkatli kullanılmalı ve ilaçla temastan kaçınılmalıdır. Uygulama sırasında sigara içilmemeli, herhangi bir şekilde katı veya sıvı gıda tüketilmemelidir. Fenetrin ile meydana gelebilecek zehirlenme olaylarında doktor çağırılmalı ve bu broşür gösterilmelidir. Hafif temaslarda bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. İlaçlı suyun içilmesi halinde su ile mide lavajı yapılması ve sonra tuzlu sürgüt verilmesi önerilir. İlacın aspirasyonundan kaçınılmalıdır. Semptomatik tedaviye başvurulur.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR: Kullanımdan hemen sonra boş ilaç şişeleri emin bir şekilde yok edilmelidir, farklı amaçlar için kullanılmamalıdır. Bal arıları, balıklar ve diğer su canlıları fenvalerata karşı aşırı derecede duyarlı olduğundan, ilaçlı yıkama suları, ilaç artıkları ve boşalan kaplar akarsular, göl ve göletlere atılmamalı, arı kovanları ve çevresine uygulanmamalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ:100, 500 ve 1000 mL’lik amber renkli cam şişelerde ve karton kutu içerisinde satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI:Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).